447. OLEJ ANDIROBA




Olej ten produkowany jest z nasion Carapa Guianensis. Szczególnie w Brazylii,Maroko i USA.Poprzez tłoczenie i wyciskanie nasion Andiroba.




Posiada wyjątkową kombinację kwasów tłuszczowych i związków przeciwzapalnych. O kolorze złoto- zielono- brązowym i orzechowym zapachu. Tężeje w temperaturze pokojowej. Pachnie jak oliwa z oliwek lub olej Neem.

Znajduje zastosowanie w kosmetykach do skór wrażliwych, suchych i z łuszczycą.Ma silne działanie przeciwzapalne (przyspiesza gojenie naskórka i zmniejsza opuchliznę). Pobudza syntezę kolagenu i chroni przed utratą wody. Działa łagodząco na naszą skórę.

Ze względu na dużą zawartość kwasów nasyconych i kwasu oleinowego może być komodogenny.

Pozdrawiam.


cathy c.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

492. PODKŁAD IDEAL FLAWLESS NUDE MATTE AVON # 96

530. SZÓSTE ROZDANIE

380. NOWOŚCI W DM-IE I ROSSMANN-IE W NIEMCZECH - GRUDZIEŃ 2015