453. OLEJ MORINGA




Olej moringa znany jest już od ponad 3500 lat.W tamtym czasie  mieszano ten olej z kadzidłem i rośliną obecnie popularnie zwaną "papirus"( cibora zmienna) i stosowano przeciw zmarszczkom. W XIX wieku używany jako składnik spożywczy lub olej do lamp. olej rafinowany otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion drzewa moringa.

Jest on lekkim olejem o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (18:1) oraz innych kwasów tłuszczowych.Zawiera też : 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 4 razy więcej wapnia niż mleko, 4więcej witaminy A niż marchew, 4 razy więcej potasu niż banan i 2 razy więcej białka niż jajko. Zawiera też ponad 40 oksydantów,które zapewniają skórze rewitalizację.

Można stosować go w: produktach anty-aging, kosmetykach do włosów, kosmetykach do masażu,produkcji mydeł oraz olejkach aromatoterapeutycznych. Nie jest wrażliwy na podgrzewanie. Nie jełczeje. Przechowywany w lodówce tężeje.Bardzo łatwo wiąże się z olejkami eterycznymi. Ułatwia oczyszczanie porów,zapobiega wiotczeniu skóry, rozświetla ją, oczyszcza twarz, zapobiega powstawaniu wągrów,reguluje wydzielanie sebum i usuwa efekty zmęczenia. Nałożony na skórę wchłania się do matu. posiada też właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. 

Można stosować go również do lejowania włosów przed myciem. Sprawia,iż włosy są miękkie i odżywione. Zapobiega łupieżowi dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i antyseptycznym.




Pozdrawiam.


cathy c.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

492. PODKŁAD IDEAL FLAWLESS NUDE MATTE AVON # 96

530. SZÓSTE ROZDANIE

380. NOWOŚCI W DM-IE I ROSSMANN-IE W NIEMCZECH - GRUDZIEŃ 2015