458. OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY




Dzika róża występuje dziko jak i na specjalnych plantacjach na każdym kontynencie prócz Antarktydy. Jej owoce są ważnym surowcem leczniczym. Olej otrzymujemy z nasion i owoców. Jest on ceniony w kosmetyce i kuchni. 

Najlepszy olej jest pozyskiwany z roślin dzikorosnących. Jest on najbardziej wartościowy i pochodzi z jej różnych gatunków.Charakteryzuje się pomarańczowo - czerwoną  barwą. Posiada niezbędne nienasycone kwasy  tłuszczowe,witaminy, minerały i antyoksydanty. Pozytywnie działa na skórę. Ma właściwości ściągające,nawilżające i przeciwzapalne. Poprawia elastyczność skóry, redukuje blizny, spowalnia procesy starzenia. Doskonale nadaje się kosmetyków przeciwstarzeniowych i dla skóry wymagającej regeneracji.

Zawiera dużą ilość witaminy C, która nie działa drażniąco na naszą skórę. Zawartość kwasu linolowego ( powyżej 45%) i linolenowego ( powyżej 30 %) powoduje szybszą regenerację i odbudowę skóry.

W medycynie stosowany jest do leczenia blizn, skóry suchej i łuszczącej się oraz w leczeniu łuszczycy czy też egzemy.
W kosmetyce wykożystywany jako olej bazowy do kremów przeciwstarzeniowych.


Pozdrawiam.

cathy c.

Komentarze

  1. Nie trafiłam nigdy na ten olejek. A jesli przeciwstarzeniowy...to chyba juz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam kochana Sisi. Przecież Ty taka młoda jesteś... :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Mam dziką różę na działce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Kochana może uda się Ci wycisnąć trochę oleju z owoców. Spróbuj. No i zależy czy dziko rośnie... taka najlepsza. :-) Pozdrawiam serdecznie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witam serdecznie. Dziękuję za Twój komentarz. Dzięki niemu mogę zajrzeć na Twego bloga. Pozdrawiam. cathy c.

Popularne posty z tego bloga

380. NOWOŚCI W DM-IE I ROSSMANN-IE W NIEMCZECH - GRUDZIEŃ 2015

572. ROZDANIE NIESPODZIANKA

576. PUR BLANCA SMILE AVON