467.OLEJ BAWEŁNIANY




Olej bawełniany jest otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion bawełny. Z racji posiadania gossypolu (pełni on funkcje ochronną przeciw pasożytom i zwierzętom roślinożernym) musi przejść proces rafinacji. Poza tym zostaje pozbiawiony także innych niepożądanych substancji.

Zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych ( linolowy oraz olejowy),kwas stearynowy i palmitynowy oraz naturalne tokoferole.

O jego przydatności kosmetycznej decyduje duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).Kwasy te nie są produkowane przez organizm człowieka i dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz.Korzystnie oddzałowują na skórę, doskonale się wchłaniają,dziłają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, pobudzają regenerację tkanki łącznej i nasbłonka.

Olej bawełniany działa zmiękczająco na włosy. Poprawia ich srukturę, zmniejsza łamliwość i przywraca im witalność.

Jest to lekki, jasnożółty i odporny na ciepło olej.


Pozdrawiam.


cathy c. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

492. PODKŁAD IDEAL FLAWLESS NUDE MATTE AVON # 96

530. SZÓSTE ROZDANIE

380. NOWOŚCI W DM-IE I ROSSMANN-IE W NIEMCZECH - GRUDZIEŃ 2015