258. PÓŁPRODUKTY,KTÓRE WYKORZYSTAM # 1

Witam Was serdecznie.
Dzisiejszy post miał ukazać się wczoraj.
Post dokształcający. 
Niestety zbyt późno wróciliśmy z działki.
Gdy wreszcie dotarliśmy do domu,
sąsiedzi nas zgarnęli. 
Rozmowom nie było końca do północy.

Zaczynamy!

SURFAKTANTY - Substancje pianotwórcze.
Zmniejszają napięcie powierzchniowe wody
tworząc pianę.

SODIUM COCOYL  ISETHIONATE -
KOKOILOIZETIONIAN SODOWY - SCI




Jak widać na zdjęciu u mnie w postaci proszku
z małymi perełkami.

Na temat SCI nie ma zbyt wielu informacji.
Szukając czegoś konkretnegodoszłam do wniosku,
że jedynym źródłem w naszym języku 
jest strona sklepu Zielony  Klub.
Tak więc mój opis tegoż półproduktu, będzie opierał się 
na info z ich strony, ale też na moim doświadczeniu.

SCI wytwarzane jest oleju kokosowego.
Zawiera w sobie estry soli sodowych 
oraz kwasów tłuszczowych 
oleju kokosowego.
Anionowy środek powierzchniowo czynny.
Jest jednym z najdelikatniejszych i naturalnych 
oraz bezpiecznym dla środowiska,
w pełni biodegradowalnym surfaktantem.
Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych
także dba o naszą skórę i włosy.
Bardzo łagodny dla włosów, skóry i oczu.
Nie podrażnia, nie wysusza,
daje przyjemne uczucie jedwabistej skóry.
Dobry dla każdego typu skóry.
Doskonale rozpuszcza bród i tłuszcz.
Tworzy gęstą , luksusową pianę.
Nawet w twardej wodzie.

W postaci proszku jest lepszy w "pracy".
W innych postaciach może nastręczać 
problemów.
Jego wadą jest to, iż gdybyśmy chciały
zrobić samo robiony żel pod prysznic
nie będzie on przeźroczysty.
Forma stała umożliwia nam 
uzyskanie tego czego nie możemy 
uzyskać w postaci płynnej.

Zastosować można go w :
- mydłach,
- płynach do kąpieli,
- szamponach do włosów,
- produktach przeznaczonych dla dzieci,
-żelach pod prysznic,
- piankach do golenia,
- mleczkach do demakijażu,
- wielu innych.
Tak więc, jak widzimy ma szerokie spektrum zastosowania.

Rozpuszcza się w środkach powierzchniowo czynnych
oraz w ograniczonym stopniu w wodzie
o czym wspomniałam wcześniej.


TENZYDY - inaczej środki powierzchniowo czynne 
obniżające napięcie powierzchniowe wody.
Tak jak surfaktanty tworzą pianę.

GLUKOZYD LAURYLOWY




Detergent podstawowy należący do najdelikatniejszych 
tenzydów niejonowych.
Bardzo dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe.
Łagodny dla skóry i włosów.
Delikatny i skuteczny.
W pełni naturalny.
Produkowany z kwasu glutaminowego 
oraz kwasów pochodzących z oleju kokosowego.
Biodegradowalny o charakterze niejonowym.
Posiada również właściwości kondycjonujące.
Zwiększa stabilność piany.
Ma również właściwości zagęszczające.

Zastosowanie w :

- szamponach,
- produktach dla dzieci,
- żelach pod prysznic,
- mydłach w płynie,
- płynach do kąpieli.


Post ten jak i nowa seria
  ma na celu przybliżyć Wam
wartości i działanie naturalnych półproduktów.
Tak,zamierzam tworzyć 
w pełni naturalne i ekologiczne 
kosmetyki. 


Na dziś koniec dokształcania.
Spodziewajcie się jeszcze "paru" postów.

Pozdrawiam. 

cathy c.











Komentarze

  1. Kasia świetna robota:) Czekam na więcej takich wpisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana. Oczywiście,że będą. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Witam serdecznie. Dziękuję za Twój komentarz. Dzięki niemu mogę zajrzeć na Twego bloga. Pozdrawiam. cathy c.

Popularne posty z tego bloga

380. NOWOŚCI W DM-IE I ROSSMANN-IE W NIEMCZECH - GRUDZIEŃ 2015

492. PODKŁAD IDEAL FLAWLESS NUDE MATTE AVON # 96

514. CHERISH THE MOMENT AVON # 101