480. HYDROLAT LAWENDOWY





Hydrolat lawendowy jest otrzymywany z kwiatów lawendy poprzez destylację parą wodną.Posiada właściwości łagodzące, antyseptyczne, łagodzące, napinające i uspokajające. Wspomaga leczenie łupieżu. Łagodzi obrzęki. Regeneruje naskórek. Swoje właściwości zawdzięcza pochodnym polifenoli,trójterpenom i goryczy.

Można go stosować samodzielnie jako tonik do twarzy,wodę po goleniu, jako składnik odżywek oraz masek do włosów tłustych i z łupieżem, w kosmetykach o działaniu napinającym, w "produkcji" kremów i balsamów do ciała i twarzy, jako odświeżacz powietrza i pościeli.

Doskonale wzmacnia włosy i pobudza je do wzrostu. Łagodzi stany zapalne skóry głowy i chroni włosy przed płowieniem. Wzmacnia też cebulki włosów. Bardzo dobrze sprawdza się w roli płukanki.

Jeśłi chodzi o twarz,to uspokaja naszą cerę. Chroni przed pojawianiem się nieprzyjaciół. Łagodzi stany zapalne. Regeneruje naskórek.


Pozdrawiam.


cathy c.

Komentarze

  1. bardzo ciekawy ten hydrolat, tyle dobrych właściwości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Gosiu. Hydrolaty w ogóle mają dużo wspaniałych właściwości. Ja lubię lawendowy,a Mineralna Kasia neroli. Każdy znajdzie coś dla siebie. Pozdrawiam serdecznie.:)

      Usuń
  2. Uwielbiam jego działanie, szczególnie zdrowe rozświetlenie cery jakie daje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Witam serdecznie. Dziękuję za Twój komentarz. Dzięki niemu mogę zajrzeć na Twego bloga. Pozdrawiam. cathy c.

Popularne posty z tego bloga

684. KALENDARZE ADWENTOWE BALEA I ALVERDE PREZENTACJA

572. ROZDANIE NIESPODZIANKA

576. PUR BLANCA SMILE AVON