161. MANGO
Owoc mango to wciąż egzotyczny i odrobinę drogi owoc jak na
nasze kieszenie. Pochodzi z Indii,gdzie uprawiany jest od ponad 4
tysięcy lat. Do Europy trafił w XVI wieku na fali odkryć
geograficznych. Jest bogaty w wiele witamin i minerałów.
Wartości odżywcze mango (w 100 g):
Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g
Witaminy:
Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6 - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg
Minerały:
Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg
Potas - 168 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0,09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/mango-
wlasciwosci-odzywcze-jak-obrac-i-zjesc-mango_39776.html
Codzienne spożycie może : hamować rozwój nowotworów,
zmniejszyć ryzyko chorób sercowo - naczyniowych, poprawić
tolerancję glukozy, poziom naszego ciśnienia krwi oraz pozbyć się
nadwagi dzięki dużej zawartości błonnika.
Olej z mango otrzymywany jest z pestek owocu. Pierwotnie ma
formę stałą, ale pod wpływem ciepła staje się on płynny.Ma
właściwości nawilżające i regeneracyjne. Bogaty w witaminy E, B i
C oraz karoteny i naturalny filtr słoneczny. Polecany jest do skóry
suchej , łuszczącej się oraz dojrzałej.
Działaprzeciwzapalnie,zapewnia natłuszczenie oraz nawilżenie,
zmiękcza i regeneruje skórę.
Olej z mango jest składnikiem wielu kremów, balsamów do ciała, s
szamponów i odżywek do włosów.
cathy c.
ja często kupuje mango w biedronce do koktailu jest suepr tylko troche drogie!
OdpowiedzUsuńA no jest drogie. Czasem kupuję małe gabarytowo i zostawiam aby dojrzało, potem obieram i z odrobiny robię papkę i jako maseczkę nakładam na moja facjatkę. :)Doskonałe. Resztę wraz moja małą Mendą zjadamy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango :) ten zapach cudowny :)
OdpowiedzUsuń